Wanneer heeft mijn kindje steunzolen nodig?

Bij kinderen met ernstige voetafwijkingen, pijnklachten, afwijkend gangpatroon … kunnen functionele orthesen aangewezen zijn. Deze orthesen of steunzolen corrigeren de stand van de voet door voornamelijk de spieren te activeren.

Bij kinderen met ernstige voetafwijkingen, pijnklachten, afwijkend gangpatroon … kunnen functionele orthesen aangewezen zijn. Deze orthesen of steunzolen corrigeren de stand van de voet door voornamelijk de spieren te activeren. Steunzolen dienen vooral om druk te verdelen, pijn te verminderen, standsafwijkingen bij te sturen… Maar wanneer heeft mijn kindje steunzolen nodig?

Voor de leeftijd van 6-7 jaar is het echter aangeraden om wat af te wachten aangezien de mogelijkheid bestaat dat de voet zichzelf corrigeert waardoor functionele zolen overbodig zijn.

Wanneer de eventuele moeilijkheden, pijnen of afwijkingen zich rond 6-7 jaar blijven voordoen, is het aangeraden om een podoloog te raadplegen. Deze zal de voeten van uw kind podologisch – biomechanisch screenen om de directe oorzaak te bepalen. Hierna wordt een klinische diagnose gesteld en een behandelplan uitgewerkt.
Terwijl de kindervoet dan nog in volle ontwikkeling is, is er nog veel kraakbeen aanwezig en zijn de groeischijven nog niet gesloten. Dit zijn ideale omstandigheden om de foutieve stand en afwijkingen aan de voetjes te corrigeren.
De combinatie van een gepaste steunzool met goede schoen is belangrijk om tot een goede correctie te komen, waardoor het functioneren van de voet weer optimaal wordt.